ΤΟΠΙΚΑ

Σε Μύκονο και Αθήνα 52 κροίσοι με περιουσία πάνω από 100 εκατ. ευρώ

Σε Μύκονο και Αθήνα 52 κροίσοι με περιουσία πάνω από 100 εκατ. ευρώ

Συνολικά 52 κροίσοι, με περιουσία άνω των 100 εκατ. ευρώ, διαμένουν μόνιμα σε Αθήνα και Μύκονο, σύμφωνα με έκθεση της Henley & Partners για τις πόλεις που προσελκύουν τους περισσότερους πολυεκατομμυριούχους στον κόσμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης,  ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων της Αθήνας εκτοξεύεται από τα 40 άτομα σε πάνω από 150 κατά τους θερινούς μήνες, καθώς στον αριθμό τους προστίθεται και αυτοί που δηλώνουν ως δεύτερη κατοικία στην πόλη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη Μύκονο, όπου από τους 12 μόνιμους κατοίκους του νησιού με περιουσία άνω των 100 εκατ. ευρώ, τους καλοκαιρινούς μήνες οι centi-millionaires, οι οποίοι κατέχουν εξοχικές κατοικίες και διαμένουν στο νησί, ξεπερνούν τους 200.

Παρόμοια είναι και η εικόνα, σύμφωνα με την έκθεση και σε άλλες δημοφιλής περιοχές για τους πλούσιους και ισχυρούς του πλανήτη.

Στις ΗΠΑ, ο πληθυσμός των centi-millionaires εκτινάσσεται το καλοκαίρι στα Χάμπτονς από τα 30 άτομα στα 700, ενώ στο Μαϊάμι αυξάνεται από τα 165 άτομα στα 650. Στη Γαλλική Ριβιέρα, η Νίκαια έχει συνήθως 63 πολυεκατομμυριούχους, αλλά το καλοκαίρι υποδέχεται άλλους 250.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο 28.420 πολυεκατομμυριούχοι στον κόσμο, με τους περισσότερους να εντοπίζονται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Henley & Partners, στη Νέα Υόρκη κατοικούν 775 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων, στο Σαν Φρανσίσκο 692 και στο Λος Άντζελες 504. Ακολουθεί το Λονδίνο με 388 centi-millionaires και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Πεκίνο, με 365.

Από πού προέρχεται ο πλούτος των πολυεκατομμυριούχων σήμερα

Όπως σημειώνει ο CEO της Henley & Partners, Juerg Steffen, ο πλούτος των πραγματικά πλούσιων ανθρώπων σήμερα προέρχεται από 4 βασικές πηγές: Από κληρονομιές, από την πώληση της μικρού ή μεσαίου μεγέθους εταιρείας τους, από τις επενδύσεις στα χρηματιστήρια και από τις αμοιβές τους για τη διοίκηση κορυφαίων πολυεθνικών ή πολύ επιτυχημένων τεχνολογικών εταιρειών.

Αυτή η κατηγορία ατόμων είναι ένα χρήσιμο βαρόμετρο για τον πλούτο του ιδιωτικού τομέα μιας χώρας, τονίζεται. «Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο ιδιωτικός πλούτος αποτελεί καλύτερη ένδειξη της οικονομικής υγείας μιας χώρας από το ΑΕΠ, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις συναλλαγές σε ακίνητα ή μετοχές», σημειώνει η ανάλυση.

«Επιπλέον, ενώ μπορεί να υπάρχουν λίγοι ή και καθόλου δισεκατομμυριούχοι σε κάποιες μικρές χώρες ή αναδυόμενες αγορές, αυτές οι χώρες μπορεί να έχουν έναν σημαντικό αριθμό centi-millionaires, κάτι που αποτελεί μια πολύ πιο εύστοχη ένδειξη της δύναμης και της επιρροής του πληθυσμού των υπερ-πλουσίων τους, καθώς αυτοί ξεπερνούν τους δισεκατομμυριούχους με αναλογία σχεδόν 10 προς έναν».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.