Ο Σπύρος Αποστόλου αναλύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το μεγάλο θέμα νησιωτικότητα και πολεοδομία.
«H πολεοδομία σε νησιωτικές περιοχές πρέπει να είναι ευέλικτη, καινοτόμα και ενσωματωμένη μέσα στον τρόπο ζωής και τις ιδιαιτερότητες των κατοίκων των νησιών.
O πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψιν:
• τις ανάγκες της κοινότητας,
• την αποτελεσματική χρήση του διαθέσιμου χώρου,
• τη διατήρηση του περιβάλλοντος
• τη δημιουργία λειτουργικών κοινωνικών και οικονομικών δομών.
Συγχρόνως, η νησιωτικότητα επηρεάζει τον τρόπο που εφαρμόζονται οι αρχές της πολεοδομίας.
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα γης μπορεί να οδηγήσει σε:
• αποδοτικότερο σχεδιασμό κτηρίων,
• μεγαλύτερη αξιοποίηση των κτηρίων αυτών, με αναπτυξιακή δημιουργικότητα, όπως η ανάπτυξη υπογείων χώρων, για δευτερεύουσες χρήσεις και στάθμευση οχημάτων, δίνοντας έτσι το μέγιστο βαθμό αξιοποίησης των υπέργειων χώρων.
Περαιτέρω, η ανάγκη για αποτελεσματικές μεταφορές μεταξύ των νησιών και εντός τους, επηρεάζει τον τρόπο σχεδιασμού και αναβάθμισης των υποδομών μεταφορών, όπως δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων, σταθμών συγκέντρωσης και διαχείρισης.
Τελικά, η πολεοδομία και η χωροταξία σε νησιωτικά περιβάλλοντα, συνδέονται στενά με την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Οι σχεδιαστικές επιλογές επιβάλλεται να επηρεάζουν θετικά τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής οικονομίας, ενώ οι τουριστικές ανάγκες και απαιτήσεις πρέπει να ενσωματωθούν στον πολεοδομικό σχεδιασμό για να διατηρηθεί η ισόρροπη ανάπτυξη διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική κληρονομιά.
Η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα. Είναι ευκαιρία για καινοτομία. Είναι ένας πήχης υψηλός, που καλούμαστε πάντα να υπερβαίνουμε!»