Η Λιμενική Αρχή Μυκόνου σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 208/ΑΑΠ 14-6-2012, στο οποίο δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/φ21/53038/2672/13-6-2012 απόφαση Υπουργού και Τουρισμού, κηρύχθηκε – οριοθετήθηκε ο ενιαίος ενάλιος και χερσαίος αρχαιολογικός χώρος των νήσων Δήλου και Ρήνειας και των νησίδων Μικρός και Μεγάλος Ρεματιάρης και Κουνελονήσι (βλέπει εικόνα 1), για την αποτελεσματικότερη προστασία τόσο του σημαντικότερου πανελλήνιου λατρευτικού και εμπορικού κέντρου της αρχαιότητας με συνεχή δραστηριότητα από τον 8ο αι. π.Χ έως τον 2ο αι. μ.Χ, όσο και των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων και των υφιστάμενων στο βυθό αρχαιοτήτων.
2. Επιπροσθέτως φέρουμε σε γνώση σας ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ ΓΔΑΠΚ/ ΑΡΧ/ Α1/ Φ41/ 11228/ 1865 (ΦΕΚ 336 Β’/11-02-2004) Κ.Υ.Α. περί καθορισμού όρων αγκυροβολίας και άσκησης της αλιείας και της υποβρύχιας δραστηριότητας εντός των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:
✓ Μόνον η προσωρινή αγκυροβολία.
✓ Η υποβρύχια δραστηριότητα με αναπνευστικές συσκευές με αποκλειστικό σκοπό την επιθεώρηση
των υφάλων πλωτών ναυπηγημάτων και πλοίων υπό την εποπτεία της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
✓ Η υποβρύχια δραστηριότητα με αναπνευστικές συσκευές αποκλειστικά για επιστημονικούς σκοπούς,
υπό την εποπτεία και της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
✓ Η επαγγελματική αλιεία με τα επιτρεπόμενα αλιευτικά μέσα και μεθόδους.
✓ Η οστρακαλιεία κατά περίπτωση και ύστερα από άδεια του ΥΠΠΟ και χωρίς χρήση μηχανικών
μέσων (τσουγκράνα και αργαλειός). ενώ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ:
Η εγκατάσταση μόνιμου αγκυροβολίου.
Οι εργασίες καθαρισμού υφάλων ή μεγάλης έκτασης επισκευές πλωτών ναυπηγημάτων και πλοίων. Η υποβρύχια δραστηριότητα με αναπνευστικές συσκευές για σκοπούς ψυχαγωγικούς ή
εκπαιδευτικούς εκμάθησης καταδύσεων.
Η αλιεία με συρόμενα εργαλεία, η οστρακαλιεία με μηχανικά μέσα, η σπογγαλιείας, καθώς και η
αλιεία με ψαροντούφεκο.
Η εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών.
Σημειώνεται ότι η παράβαση των ανωτέρω διατάξεων επισύρει ποινικές κυρώσεις συμφώνως του άρθρου 66 Ν. 3028/2002 «περί Προστασίας Αρχαιοτήτων – Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
3. Ακόμη σας υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τα άρθρα 2, 3 και 4 του υπ’ αριθ. 14 Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Μυκόνου (ΦΕΚ Β’ 633/1983):
• Απαγορεύεται σε κάθε πλωτό μέσο να αποβιβάζει άτομα στη νήσο Δήλο ή να προσεγγίζει (διέρχεται,
παραμένει, αγκυροβολεί) σε απόσταση μικρότερη από πεντακόσια (500) μέτρα γύρω από τις ακτές της
νήσου.
• Πλωτά μέσα των οποίων επιβάτες ή πληρώματα επιθυμούν να επισκεφτούν τη νήσο Δήλο μπορούν να
προσεγγίζουν και να ελλιμενίζονται στο λιμένα της Δήλου μόνο κατά τις ώρες που είναι ανοιχτός ο
αρχαιολογικός χώρος και
• Αιτήσεις προσεγγίσεων πλωτών μέσων για ειδικούς λόγους σε μη επιτρεπόμενες περιοχές και ώρες θα εξετάζονται από τη λιμενική Αρχή Μυκόνου σε συνεννόηση με την οικεία Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
4. Συναφώς διευκρινίζεται ότι εφόσον οι επιβάτες ή τα πληρώματα των πλωτών μέσων επιθυμούν να επισκεφτούν τη νήσο Δήλο, μπορούν να προσεγγίζουν το λιμένα της Δήλου προκειμένου να αποβιβάσουν τους επιβαίνοντες, όμως αμέσως μετά την αποβίβαση αυτών θα απομακρύνονται και θα αγκυροβολούν σε απόσταση όχι μικρότερη των 500 μέτρων από τις ακτές της νήσου.
5. Ακόμη σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 11 του Γ.Κ.Λ. Μυκόνου (ΦΕΚ Β’ 264/1978) σε κάθε περίπτωση δίδεται προτεραιότητα εις τον είσπλουν στο λιμένα σε δρομολογημένα επιβατηγά πλοία, που εκτελούν τακτικά δρομολόγια. Ως εκ τούτου, τα δρομολογημένα επιβατηγά πλοία, θα προσεγγίζουν το λιμένα της Δήλου κατά απόλυτη προτεραιότητα.
6. Τέλος διευκρινίζεται ότι η άσκηση αλιευτικών δραστηριοτήτων από επαγγελματίες αλιείς σε απόσταση μικρότερη από πεντακόσια (500) μέτρα γύρω από τις ακτές της νήσου Δήλου, είναι δυνατή κατόπιν πρότερης ενημέρωσης από τους ενδιαφερόμενους αλιείς και σχετικής έγκρισης από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του αριθμ. 14 Ε.Κ.Λ. Μυκόνου.