Το μαγευτικό Νησί των Ανέμων έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως «μοναδικό» από την πλειονότητα των επισκεπτών του. Με την ομορφιά, τους ρυθμούς και τους τρόπους διασκέδασης αλλά και την κουλτούρα του, έχει δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο που καθηλώνει και σαγηνεύει.
Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι σε αυτό το νησί υπάρχουν προτάσεις που, τόσο η νοστιμιά και η ποιότητα της κουζίνας τους όσο και το concept, το αισθησιακό περιβάλλον, η αψεγάδιαστη φιλοξενία και η ενέργεια που εκπέμπουν, συνθέτουν μια καθόλα μοναδική εμπειρία. Εμείς περιηγηθήκαμε στη Μύκονο και σας προτείνουμε έξι τέτοιες επιλογές που εντυπωσιάζουν.
Beefbar – Κορυφαία steaks, και όχι μόνο
Μέρος του περίφημου ξενοδοχείου Bill & Coo, το Beefbar παρουσιάζεται φέτος πλήρως ανανεωμένο και αποτελεί μια ισχυρή πρόταση για υψηλού επιπέδου κρεατοφαγία με κοσμοπολίτικο αέρα στο νησί. Ο ανοιχτός φινετσάτος χώρος, με τα γήινα χρώματα, τα υπέροχα φυτά και την εκπληκτική θέα στη θάλασσα, προσφέρει χαλάρωση και ευχάριστη διάθεση, την οποία αυξάνει κατακόρυφα η προσεγμένη vocal μουσική και η καταπληκτική κουζίνα του BeefBar.
Ο executive chef, Ντίνος Φωτεινάκης, και ο head chef, Γιάννης Μπάμπαλης, δίνουν ένα καθηλωτικό ρεσιτάλ γεύσεων βασιζόμενοι σε άριστης ποιότητας πρώτες ύλες. Στο φόρτε του εστιατορίου, τα steaks και πιάτα με κρεατικά, έχει προστεθεί αυτό το καλοκαίρι και πληθώρα θαλάσσιων θησαυρών. «Με στόχο να βάλουμε περισσότερο άρωμα Ελλάδας στο μενού, φέτος στο Beefbar της Μυκόνου θα προσθέσουμε ένα raw bar με ψάρια και θαλασσινά», λέει ο Γιάννης.
Έτσι, το εκτενές street και comfort food μενού αποτελεί ένα ανεπανάληπτο ταξίδι σε στεριά και θάλασσα και συμπεριλαμβάνει πιάτα βαθιάς νοστιμιάς, ανάμεσά τους και πληθωρικά sando με ribeye ham ωρίμανσης και την περίφημη σως του Beefbar, εξαίσιο kobe γύρο σερβιρισμένο με ψιλοκομμένες πιπεριές και ντομάτα πάνω σε καλοψημένο flat bread από τον ξυλόφουρνο, μεστά buns αστακού, εκπληκτικό σεβίτσε ψαριού ημέρας με πεπόνι, εθιστικό Συμιακό γαριδάκι με λάδι chili και σως ούζου, πλούσια Bolognese από χειροποίητες παπαρδέλες με wagyu beef ragu και τυρί παρμεζάνα, χρυσαφένιο katsu Milanese με σαλάτα coleslaw, βουτυράτο και ελαφρώς όξινο τσιγαρισμένο σολομό με λάδι σουσαμιού και unagi yuzu σως, και φυσικά ζουμερά steaks από premium κοπές όπως wagyu, black angus και kobe. Η κάβα του εστιατορίου είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών για τους οινόφιλους καθώς περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς αλλά και του ελληνικού αμπελώνα ενώ και τα γλυκά παίζουν σε υψηλούς και παιχνιδιάρικους ρυθμούς, όπως το περίφημο chocolate soufflé και το soft παγωτό που έρχεται σε μια μεγάλη ρόδα με πολύχρωμα και γευστικά toppings.
Διεύθυνση: Άγιος Ιωάννης, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22890 77865
Ιστοσελίδα: bill-coo-hotel.com/beefbar-mykonos/
Instagram: beefbar-mykonos
Nōema – Ελληνική κουζίνα με «νόημα»
Στο Nōema οι παραδοσιακές Κυκλάδες συναντιούνται με τις μοντέρνες, δίνοντας ένα χώρο υψηλής αισθητικής που σέβεται τον τόπο και συνάμα αντανακλά τον κοσμοπολίτικο και έντονο σημερινό χαρακτήρα του νησιού. Η αυλή, κύριο σημείο συγκέντρωσης των νησιωτών, έχει κομβικό ρόλο στην αρχιτεκτονική αλλά και την φιλοσοφία του εστιατορίου, που θέλει τα συναισθήματα της γιορτής, της ζεστασιάς και της φιλοξενίας να κυριαρχούν, ενώ τα γήινα χρώματά του, τα ακατέργαστα υλικά και το σκούρο ξύλο παραπέμπουν στη βραχώδη φύση και τις χρυσαφένιες αμμουδιές της Μυκόνου. Η μποέμ διακόσμηση δημιουργεί ένα ιδιαίτερα κομψό σκηνικό με εξωτικές πινελιές από τα μοντέρνα φυτά. Υπό την επίβλεψη του DJ Lannka, η μουσική κρατά τη διασκέδαση σε μόνιμα υψηλό επίπεδο.
Η, δε, κουζίνα, από τον περίφημο executive chef Αθηναγόρα Κωστάκο (Scorpios, Loco) και τον head chef Πάνο Τσίκα, συναρπάζει με τις καθαρά ελληνικές και επικής νοστιμιάς γεύσεις της. Βασισμένο σε υψηλές τεχνικές και άριστες εγχώριες πρώτες ύλες, το μενού απαρτίζεται από συγκλονιστικά, απλά αλλά καθόλου απλοϊκά, πιάτα, ανάμεσά τους και η ανεπανάληπτη καπνιστή ταραμοσαλάτα με παξιμάδι χαρουπιού και ντομάτα, η καπνιστή μελιτζάνα με καρύδια και σως από ταχίνι, το δροσερό καρπάτσιο από γαρίδες με φέτα, ντομάτα, ούζο, καρυκεύματα και σως λεμονόλαδου, τα ζουμερά ψητά κεφτεδάκια με καπνιστό γιαούρτι και κομποτέ ντομάτας και ο πεντανόστιμος σιγομαγειρεμένος αρνίσιος πλάτης. Αξιόλογα κοκτέιλ, ποιοτικά κρασιά, σαμπάνιες και εξαιρετικά επιδόρπια δια χειρός Σπύρου Αρτελάρη, όπως το παγωτό φιστίκι με μαύρο αλάτι και ελαιόλαδο, ολοκληρώνουν εξαιρετικά το γεύμα. «Τα γέλια, τα τσουγκρίσματα, το πλούσιο, νόστιμο, ουσιώδες φαγητό, χωρίς φαμφάρες και περιττές γαρνιτούρες, είναι αυτά που εκπροσωπούν την Ελληνική φιλοξενία. Και αυτό είναι που στοχεύουμε να πετύχουμε», λέει χαρακτηριστικά ο Αθηναγόρας. Ένας στόχος που αναμφίβολα πετυχαίνουν στο έπακρο. Στα μελλοντικά σχέδια του Nōema βρίσκεται και η επέκτασή του εκτός συνόρων, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει την μοναδική φιλοξενία της χώρας μας στο εξωτερικό.
Διεύθυνση: Πανάχρα, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22894 48277
Ιστοσελίδα: noemamykonos.com
Instagram: noemamykonos
Ceresio 7 – Γεύσεις και αέρας Ιταλίας στη Μύκονο
Σε μια γραφική αυλή της Χώρας βρίσκεται μία μικρή Ιταλική πρεσβεία, το Ceresio 7. Μυκονιάτικο αδερφάκι του γνωστού, και αναγνωρισμένου με guide plate από τον οδηγό Michelin, εστιατορίου του Μιλάνο, χαρίζει μια γοητευτική ιταλική εμπειρία στους επισκέπτες της Μυκόνου. Η αυλή, με αισθησιακή διακόσμηση που δημιουργεί ένα ιδιαίτερα dark sexy σκηνικό, πλαισιώνεται από δέντρα και παραδοσιακά μυκονιάτικα σπίτια. Στο χώρο κυριαρχεί το μαύρο σε τραπέζια και ντεκόρ και τα χρώματα της ιταλικής σημαίας (κόκκινο, πράσινο, άσπρο) σε καρέκλες, καναπέδες και φώτα, που χορεύουν πάνω στα δέντρα και μπροστά από το ανοιχτό μπαρ.
Η καθόλα ανεπανάληπτη μουσική του DJ Θοδωρή Αλεξόπουλου – μοναδικά remix αγαπημένων vocal τραγουδιών με διάφορα είδη house – κρατά τα επίπεδα διασκέδασης στα ύψη και κάνει τους επισκέπτες να λικνίζονται και να τραγουδούν στα τραπέζια (ενίοτε, και στους διαδρόμους!) Με executive chef τον Elio Sironi και head chef τον Lorenzo Barra, η κουζίνα προσφέρει ιταλικό μενού με ελληνικές πινελιές και μοναδικές γεύσεις. Άκρως δημιουργική η ελληνική σαλάτα, που, πέραν των παραδοσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβάνει φύλλο κανταΐφι και σάλτσα από κίτρινη πιπεριά. Φίνο και ντελικάτο το vitello tonnato με μοσχαράκι γάλακτος και σάλτσα τόνου. Δροσερό το μαγιάτικο με αυγοτάραχο και σάλτσα από εσπεριδοειδή. Πεντανόστιμες pasta, ανάμεσά τους και το spaghetti με ραγού καθώς και τα καπελέτι με μαύρη τρούφα. «Έχουμε πολλά όμοια πιάτα με το εστιατόριό μας στο Μιλάνο αλλά φτιάχνουμε και κάποια πιάτα εκτός καταλόγου για τους συχνούς μας πελάτες ή για όποιον το επιθυμεί», λέει ο Lorenzo. ‘Έτσι εκτός καταλόγου, και κατόπιν παραγγελίας, μπορεί κανείς να γευθεί πιάτα όπως το συναρπαστικό σαγανάκι παρμεζάνας που τυλίγεται από μελιτζάνα και το spaghetti al pomodoro με κατσικίσιο τυρί caprino και λεμόνι, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο στο Μιλάνο. Καταπληκτικά κοκτέιλ από το elegant μπαρ, ποιοτικά κρασιά και γευστικά επιδόρπια από την head pastry chef Μαρία Δελαβίνια ολοκληρώνουν ιδανικά το καθόλα υπέροχο γεύμα.
Διεύθυνση: Καλογερά 25, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 694 690 7000
Ιστοσελίδα: ceresio7.com
Instagram: ceresio7mykonos
Matsuhisa – Ιαπωνική-fusion κουζίνα παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας
Μέσα στο κομψό ξενοδοχείο Belvedere της Μυκόνου βρίσκεται ένα από τα 9 παγκοσμίως Matsuhisa εστιατόρια του πασίγνωστου σεφ και εστιάτορα Nobuyuki (Nobu) Matsuhisa, το οποίο μάλιστα φέτος γιορτάζει τα 19 του χρόνια. Ο χώρος, με μινιμαλιστικό, κυκλαδίτικο design, αποπνέει ανεμελιά. Τα τραπέζια δίπλα από την ελκυστική πισίνα προσφέρουν προνομιακή θέα στη Χώρα και τη θάλασσα ενώ αυτά που απλώνονται μπροστά από το ανοιχτό σούσι μπαρ χαίρονται την δροσιά που σκορπίζουν τα πανέμορφα δέντρα. Η περίφημη ιαπωνική-περουβιανή fusion κουζίνα του Nobu-san, που συνδυάζει έντεχνα ιαπωνικές τεχνικές και πιάτα με περουβιανά υλικά, χαρίζει ανεπανάληπτες γευστικές απολαύσεις. Ο σεφ Βασίλης Καλογερόπουλος ηγείται της κουζίνας και βασίζει το εκτενές μενού του εστιατορίου στις τεχνικές και την φιλοσοφία του μεγάλου σεφ χρησιμοποιώντας άριστες, πρωτίστως ντόπιες, πρώτες ύλες.
Στον κατάλογο βρίσκονται πολλά από τα παγκόσμιας φήμης πιάτα του Matsuhisa, όπως το black cod miso με την μεστή και ελαφρώς γλυκιά γεύση του, οι χρυσαφένιες και απόλυτα εθιστικές rock shrimps και το μοναδικό new style sashimi, ένα καινοτόμο πιάτο ελαφρά ψημένου ψαριού που παρουσίασε για πρώτη φορά ο σεφ σε μια πελάτισσά του στο Μπέβερλι Χιλς η οποία δεν ήθελε να δοκιμάσει ωμό ψάρι. Φρέσκες και άκρως γευστικές οι επιλογές σε ρολά sushi και sashimi, εξαιρετικές σαλάτες, με την πικάντικη σαλάτα αστακού να ξεχωρίζει, εξαίσια πιάτα tempura και πληθώρα μαγειρευτών και ψητών πιάτων συνθέτουν ένα καταπληκτικό μενού μεγάλης γευστικότητας. «Μαγειρεύω με την καρδιά μου», μας λέει ο Nobu-san και προσθέτει «βλέπω σημαντικές δυνατότητες στα ελληνικά προϊόντα και μαθαίνω συνεχώς για αυτά». Μάλιστα, όπως μας είπε ο ίδιος, σκέφτεται το 2023 να διοργανώσει μία εκδήλωση στην Ιαπωνία όπου θα παρουσιάσει πιάτα της κουζίνας του χρησιμοποιώντας ελληνικά προϊόντα. Έτσι ο σεφ του αγαπημένου ιαπωνικού εστιατορίου μπορεί να αναδειχθεί και σε πρέσβη των προϊόντων της χώρα μας στην Ιαπωνία.
Διεύθυνση: Belvedere Hotel, Χώρα, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22890 27362
Ιστοσελίδα: belvederehotel.com
Instagram: matsuhisamykonos
Nero Nero – Ιδιωτικό και ειδυλλιακό fine dining
Στο πολυτελές Kivotos Hotel & Villas του Ορνού, το Nero Nero προσφέρει μια απόλυτα ιδιωτική fine dining εμπειρία. Χώρος του μια κομψή πλωτή εξέδρα με ένα μόνο τραπέζι. Αγκαλιάζεται από το Αιγαίο και χαρίζει ακαταμάχητη θέα στον κόλπο του Ορνού και τον λαμπερό ουρανό που, με το πέρασμα της μέρας, παίζει με τα χρώματα. Ξύλινα ανάκλιντρα με αναπαυτικά στρώματα, καναπές από φυσικό μπαμπού, vintage καρέκλες και τραπέζι κάτω από πέργκολα φτιαγμένη από φυσικό ξύλο και ύφασμα συνθέτουν ένα χώρο υψηλής αισθητικής που φωτίζεται από τα elegant κηροπήγια, τα φώτα του κόλπου και το φεγγάρι. Το Nero Nero είναι ένας ονειρικός και άκρως ρομαντικός μικρόκοσμος όπου γεννιούνται αναμνήσεις ανεκτίμητης αξίας. Αναπόσπαστο μέρος αυτών των αναμνήσεων είναι και το καταπληκτικό ταξίδι υψηλής γαστρονομίας, με αρώματα από την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα, που σχεδιάζει ο αναγνωρισμένος από τον παγκόσμιο οδηγό Michelin σεφ Jean-Charles Métayer.
Μετά το ποτήρι σαμπάνιας, που σερβίρει ο butler του Nero Nero όταν τα πορφυρένια χρώματα της δύσης αρχίζουν να φωτίζουν τον ουρανό, οι καλεσμένοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στα τρία μενού γευσιγνωσίας (τεσσάρων σταδίων), εκ των οποίων το ένα είναι χορτοφαγικό,. Το κάθε μενού απαρτίζεται από ιδιαίτερα γευστικά πιάτα, ανάμεσά τους και τα αρωματικά ραβιόλια με αστακό, καραμελωμένα φουντούκια και αφρό από θυμάρι, το πληθωρικό ριζότο από κόκκινες φακές Κέρκυρας, καλαμάρι και αφρό από χέλι, τα ψητά χτένια με ζεστό foie gras και σάλτσα λεμονιού που συνοδεύονται από σαλάτα βοτάνων, το μεστό ριζότο σελινόριζας με μαύρη τρούφα και αφρό παρμεζάνας και το ζουμερό φιλέτο wagyu με ψητό κολοκάσι και σάλτσα τρούφας. Το δείπνο στο Nero Nero αντανακλά την φιλοσοφία του Kivotos που «συνδέεται άρρηκτα με το ταξίδι και την αναζήτηση της καλής ζωής και δε συμβιβάζεται με το μερικό, επιχειρώντας να ικανοποιήσει το όλο: όλες τις αισθήσεις, διαθέσεις, επιθυμίες», όπως τονίζουν και οι δημιουργοί του.
Διεύθυνση: Kivotos Hotel & Villas, Ορνός, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22890 24094
Ιστοσελίδα: neromykonos.com
Instagram: neronero_mykonos
Lío – Καταπληκτική cabaret dining εμπειρία
Το Lío, του Ισπανικού ομίλου Pacha, φέρνει, τη ξεχωριστή εμπειρία εξαίσιου cabaret show με καταπληκτική μεσογειακή κουζίνα από την Ibiza στη Μύκονο. Εγκατεστημένο στην Χώρα της Μυκόνου μέσα σε μια προσεγμένη αυλή με δέντρα, συνδυάζει κομψότητα και ηδονισμό με την μινιμαλιστική διακόσμησή του και το εκρηκτικό show καταπληκτικών χορευτών, ακροβατών και τραγουδιστών. Το πάρτι στο Lío δεν σταματά ποτέ, με τους επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά, τραγουδώντας και χορεύοντας μαζί με τους καλλιτέχνες στους διαδρόμους αλλά και πάνω στη σκηνή. Αναπόσπαστο τμήμα της διασκέδασης είναι και η κουζίνα. «Θέλουμε το φαγητό μας να είναι γευστικό με ικανοποιητικές σε μέγεθος μερίδες αλλά συνάμα ελαφρύ», τονίζει ο ταλαντούχος σεφ Άλκης Βαρδαραμάτος
Στο a la carte μενού με τις μεσογειακές νότες φιγουράρουν πληθώρα άκρως γευστικών πιάτων από άριστες πρώτες ύλες. Δροσερό και παιχνιδιάρικο το carpaccio χτένι με πεπόνι, αγγούρι και dressing από εσπεριδοειδή. Με ακριβούς θησαυρούς της θάλασσας ενώνεται το ceviche λαβράκι που σερβίρεται με φρέσκο αχινό και χαβιάρι Oscietra. Λαχταριστό το χταπόδι με πατάτες σκορδαλιά και gremolata. Αρωματική η «καψαλισμένη» μελιτζάνα με σως από πιπεριά Φλωρίνης, ταχίνι, κάπαρη και δυόσμο. Πληθωρική η pasta με ragu από ουρά βοδινού, φέτα και μαντζουράνα. Ελαφρώς πικάντικο το κοτόπουλο με σαλάτα καρότο και γιαούρτι με saffron. Ντελικάτο το μοσχαρίσιο φιλέτο που παντρεύεται με τα πλούσια αρώματα των μανιταριών και της μαύρης καλοκαιρινής τρούφας. Ξεχωριστή θέση στο μενού καταλαμβάνουν πιάτα με εκλεκτές λιχουδιές όπως φρέσκα όστρακα, χαβιάρι και jamon pata negra. Εξαιρετικά κοκτέιλ, κρασιά και σαμπάνιες πλαισιώνουν άψογα το γεύμα. Το τέλος του δείπνου και του show δεν σηματοδοτεί και το τέλος της διασκέδασης, η οποία συνεχίζεται με ένα ζωηρό πάρτι υπό τους ήχους της μουσικής φημισμένων DJs αλλά και με special events που διοργανώνονται κάθε βδομάδα. Το Lío είναι μια καθόλα μοναδική εμπειρία στο γοητευτικό νησί των Κυκλάδων.
Διεύθυνση: Ενόπλων Δυνάμεων 6, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22890 27659
Ιστοσελίδα: liomykonos.com
Instagram: liomykonos