ΕΛΛΑΔΑ

Η μεγάλη απόδραση: Φεύγουν όλοι για νησιά και εξοχικά μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων

Η μεγάλη απόδραση: Φεύγουν όλοι για νησιά και εξοχικά μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test ή self test στα πλοία και στα αεροπλάνα  – Ουρές στα διόδια και στα λιμάνιαΣτη Χαλκιδική οι Θεσσαλονικείς

Μια… «ανάσα ελευθερίας» μακριά είναι πλέον το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς περιοριστικά μέτρα, έπειτα από έξι μήνες αυστηρών απαγορεύσεων και επαναλαμβανόμενων lockdown. Ήδη από σήμερα η ζωή μας άρχισε να θυμίζει κάτι από την καθημερινότητα προ κορωνοϊού, με το τέλος των SMS και την άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις να δίνουν το στίγμα για την πολυαναμενόμενη επαναφορά στην κανονικότητα.
Η αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση μέσω των εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων και η εμβολιαστική διαδικασία που προχωρά χτίζοντας μέρα με την ημέρα το τείχος ανοσίας έθεσαν τις βάσεις για την κατάργηση των μέτρων που έχουν γίνει συνώνυμο της ζωής μας εδώ και περίπου 14 μήνες.

Τι σηματοδοτεί το τέλος του lockdown – Πώς θα γίνει η εξόρμηση σε νησιά και εξοχικά

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε επίπεδο κυκλοφορίας, διαπεριφερειακών μετακινήσεων και επισκέψεων στα νησιά, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών στο πλαίσιο ανοίγματος του τουρισμού παρουσίασε αναλυτικά κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

Από σήμερα 14 Μαΐου, όποιος θέλει μπορεί να ταξιδέψει προς τα ελληνικά νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, αρκεί μαζί με το εισιτήριό του να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή (από τις προϋποθέσεις αυτές εξαιρούνται Λευκάδα, Εύβοια και Σαλαμίνα).

Επιπλέον, από σήμερα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ, καταργείται το sms για τη μετακίνηση και το click away και click in shop για το λιανεμπόριο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 00:30 το βράδυ, με εξαίρεση μόνο για λόγους εργασίας, ιατρικούς ή βόλτα κατοικιδίου. Τέλος, σήμερα ανοίγουν τα μουσεία, με 2 μέτρα απόσταση ανά άτομο και ένα άτομο ανά 15 τμ, τα καζίνο και τα γραφεία συνοικεσίων.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLFμία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή rapid test, είτε βεβαίωση νόσησης από 2-9 μήνες για όλους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες επίσης θα υποβάλλονται και σε έλεγχο πιστοποίησης. Ο συνοριακός έλεγχος στην Κακκαβιά, θα λειτουργεί από τις 7 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με όριο έως 400 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

  • Δευτέρα 17 Μαΐου: Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα μουσικά εκπαιδευτικά μαθήματα σε ατομικό επίπεδο και οι πρακτικές και εργαστηριακές σε ΙΕΚ. Τα σχολεία θα λειτουργούν με ένα self test την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.
  • Παρασκευή 21 Μαΐου: Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κενή θέση ανά δύο άτομα, χωρίς διάλειμμα και με ηλεκτρονικό εισιτήριο.
  • Παρασκευή 28 Μαΐου: Ανοίγουν τα υπαίθρια θεάματα.

Αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ – Σταδιακή ομαλοποίηση στα νοσοκομεία της Αττικής

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα», τόνισε, παρόλα αυτά, κατά την εισήγησή του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Η μικρή αλλά αναμενόμενη, όπως την χαρακτήρισε, αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα –που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη προσέλευση των πολιτών για έλεγχο την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας των αργιών του Πάσχα- θα πρέπει να μας υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει.

Άλλωστε, τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και οι υπόλοιποι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, παρά τις πτωτικές τάσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, σήμερα οΕθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 677 διασωληνωμένους ασθενείς και 381 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ οι απώλειες συμπολιτών μας λόγω της λοίμωξης COVID-19 ανήλθαν σε 56. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι σταθερά υψηλή, όπως μαρτυρούν οι 4.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς στην επικράτεια, με το θετικό πρόσημο στην εξέλιξη της πανδημίας να δίνεται από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μείωση της πίεσης σε ποσοστό 8%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι από την επόμενη Παρασκευή 21 Μαΐου, το νοσοκομείο Θριάσιο επανέρχεται στην κανονική λειτουργία του και σταματά η αποκλειστική χρήση του για περιστατικά COVID-19. Επιπλέον, την Κυριακή 23 Μαΐου θα είναι η τελευταία εφημερία του «Ερρίκος Ντυνάν» ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-COVID περιστατικών και θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά της κανονικής λειτουργίας του Σισμανογλείου. Τέλος, την επόμενη εβδομάδα κλίνες από τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Γ. Γεννηματάς και Αττικό που είχαν δεσμευθεί για τον κορωνοϊό θα δοθούν σε περιστατικά non-COVID.

Επιμένει η πανδημία στην Αττική – Έκρηξη κρουσμάτων σε 10 περιοχές

Το αποτύπωμα που άφησαν στο επιδημιολογικό φορτίο οι μετακινήσεις του Πάσχα αρχίζει πλέον να γίνεται εμφανές στα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ. Οι 65.133 διαγνωστικοί έλεγχοι (46.433 μοριακοί και 18.700 rapid) και τα 145.272 self test που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέδειξαν 2.188 νέα κρούσματα στην επικράτεια, εκ των οποίων τα 1.077 στην Αττική που συγκεντρώνει εκ νέου περίπου τις μισές από το σύνολο των διαγνώσεων. Πιο αναλυτικά, 332 νέες λοιμώξεις εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 234 στα δυτικά και κάτω από 140 σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου. Επιπλέον, 215 νέα κρούσματα σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και 132 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας.

Την ανησυχία των ειδικών, ωστόσο, φαίνεται να έχουν αναζωπυρώσει οι επιδημιολογικές εξάρσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε νησιά όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος. Όπως, μάλιστα, επεσήμανε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων, που αφορούν σε άτομα 20-36 ετών», τα οποία σύμφωνα με την ιχνηλάτηση αποδίδονται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση και στις συναθροίσεις.

Έκκληση για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έκανε με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για 10 συνολικά περιοχές, οι οποίες παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στο επιδημιολογικό τους φορτίο. Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στους κατοίκους των περιοχών της Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, ώστε να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων.

πηγη protothema.gr
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.