Τα self test θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε:
- Στο λιανεμπόριο (και σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων και ποτών)
- Στην εστίαση (στις ανοιχτές επιχειρήσεις)
- Στις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
- Στις υπηρεσίες καθαρισμού
- Στα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής
- Στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Θα είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα, ενώ θα παραλαμβάνονται από τη Δευτέρα 19/4 , από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ.
Η διανομή των self tests είναι δωρεάν και για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, στον δημόσιο τομέα, υποχρεωμένοι να κάνουν self test είναι οι:
– Υπάλληλοι των ΚΠΕ και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
– Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
– Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
«Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους «αρνούνται» τα self test
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.
Ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει στη δουλειά μόνο εάν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.
Από την άλλη, εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το ΣΕΠΕ, ενώ αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Τέλος, σε περίπτωση που βρεθεί εργοδότης ο οποίος απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.