Μόλις στα 23 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην Πάρο – Στα 41-44 ο μέσος όρος σε Αττική – Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι στη βόρεια Ελλάδα
Επί εξαιρετικά ασταθούς επιδημιολογικού εδάφουςσυνεχίζει τη δύσκολη πορεία της η χώρα μας. Επιστήμονες και κυβέρνηση, υπό το πλέγμα ασφαλείας που δημιουργούν τα self test και τα εμβόλια, έδωσαν το “πράσινο φως” για την αναπροσαρμογή των μέτρων και για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, που επιχειρείται από σήμερα με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.
Ωστόσο, ουδείς παραβλέπει ότι πρόκειται για ένα μετέωρο έως και επικίνδυνο βήμα
, δεδομένου ότι το τρίτο επιδημικό κύμα δεν βρίσκεται ακόμη σε αποδρομή και ασκεί τεράστια πίεση στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε τρεις ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες, Κυριακή, εισήχθησαν περισσότεροι από 1.600 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Συνολικά, χθες νοσηλεύονταν 5.667 ασθενείς, με τους 4.243 σε απλές κλίνες και τους 1.224 σε Μονάδες.
Στην Αττική τις προηγούμενες επτά ημέρες γίνονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 300 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες εισήχθησαν 767 ασθενείς, με τον μικρότερο αριθμό να καταγράφεται χθες – και με την ελπίδα να μην είναι συγκυριακή καταγραφή αλλά να ενισχύει τη σταθεροποίηση που βλέπουν οι ειδικοί. Ειδικότερα, χθες έγιναν 180 νέες εισαγωγές στο λεκανοπέδιο, ποσοστό 37% των εισαγωγών, για πρώτη φορά αρκετά χαμηλότερο από το 50% και πλέον που χαρακτήριζε την Αττική μέχρι τώρα.
Η εκτίναξη των νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, κρίσιμη αναζωπύρωση διαπιστώνεται στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, γεγονός που οδήγησε και στην κυβερνητική απόφαση να μην ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στην Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη αυτήν την εβδομάδα, παρά την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα απο σήμερα. Στο ίδιο καθεστώς, εξαίρεσης, τέθηκε και η Αχαΐα, στην οποία επίσης πιέζονται τα νοσοκομεία -στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονταν χθες 154 ασθενείς.
Μέσα σε έναν μήνα οι νοσηλευόμενοι στη βόρεια Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν – από 556 σε 1.321- ακολουθώντας την αυξητική ροή των νέων κρουσμάτων και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 177. Από τους τους 1.321 νοσηλευόμενους, οι περίπου 800 βρίσκονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που μοιραία λόγω και των περισσότερων νοσοκομείων που διαθέτει, σηκώνει μεγαλύτερο βάρος εισαγωγών και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Ενδεικτικό, της πίεσης που αποτυπώνεται λόγω των νέων εισαγωγών είναι πως έχει γεμίσει και πάλι το Euromedica, στο οποίο νοσηλεύονται 133 ασθενείς, άλλοι 162 είναι στο ΑΧΕΠΑ, 114 στο Ιπποκράτειο, 109 στο Παπαγεωργίου, 75 στο Παπανικολάου κα.
Σε εστία υγειονομικής ανησυχίας εξελίσσεται και η Στερεά Ελλάδα, με αυξημένες πληρότητες στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα Λαμίας, Θήβας, Χαλκίδας δέχονται σταθερά νέους ασθενείς.
Γιατί οι νέοι σε ηλικία φορείς προβληματίζουν τους ειδικούς
«Πονοκέφαλο» στους επιστήμονες δημιουργούν και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων. Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει από την ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην πλειοψηφία των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) είναι κάτω των 50 ετών.
Με δεδομένο ότι οι πολίτες 70 ετών και άνω έχουν θωρακιστεί σε ικανό ποσοστό, όπως και εκείνοι ηλικίας 60-64 χρόνων, τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 30-60 χρόνων που αποτελούν την πλέον παραγωγική ομάδα είναι εκείνα που λόγω της κινητικότητας τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να διασπείρουν τον ιό αλλά και να καταλήξουν στα νοσοκομεία.
Ενδεικτικά, η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα ήταν στην Πάρο τα 23 έτη, στη Μύκονο τα 32, στη Μεσσηνία τα 36, στην Άρτα τα 37, στη Φθιώτιδα τα 38, στη Φλώρινα τα 40 έτη, στην Εύβοια τα 41, στην Αχαϊα τα 44, στη Θεσσαλονίκη τα 45 και στην Αρκαδία τα 46 έτη. Στην Αττική που μετρά καθημερινά τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα η μέση ηλικία κυμαίνεται από 41 έως 44 έτη.
Με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τα 27.000 στην επικράτεια, τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι ειδικοί έχουν προετοιμαστεί για περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία. Είναι πια γνωστό από τους επιδημιολόγους ότι το 10%-15% των θετικών κρουσμάτων «μετατρέπονται» σε ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία έπειτα από 12-14 ημέρες, και από τις εισαγωγές το 5%-7% γίνεται αριθμός ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν άλλα 5.237 κρούσματα στην επικράτεια.