Πρόκειται για χρήματα που θα πάνε στους επαγγελματίες για να μπορέσουν να κάνουν μια δυναμική επανεκκίνηση στις επιχειρήσεις τους. Γι αυτό και ανακοινώθηκε νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης, με στόχο την αγορά πρώτων υλών για τους πρώτους 2-3 μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, την οποία θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με πόρους από το ΕΣΠΑ.Ενδεικτικό είναι ότι ο κλάδος της εστίασης, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019. Η απώλεια δεν φαίνεται τόσο μεγάλη, κάτι που αποδίδεται στο ότι τα στοιχεία βασίζονται στον δηλωθέντα τζίρο και όχι στον πραγματικό.
Ωστόσο, η χθεσινές ανακοινώσεις φαίνεται να συσχετίζονται – ως ένα βαθμό – και με το επικείμενο άνοιγμα της εστίασης το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πηγαίνει τελικά για μετά το Πάσχα.
Ως γνωστόν τα σενάρια αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο, δεδομένων και των πολλών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά και της πίεσης στο σύστημα υγείας, είναι η εστίαση να στρώσει τραπέζι την Δευτέρα του Πάσχα, ή την Τρίτη, δηλαδή στις 3 ή 4 Μαΐου.
Μάλιστα, οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν πιλοτικό άνοιγμα των μαγαζιών, αφού ο στόχος είναι η εστίαση να ανοίξει «κανονικά» στις 10 Μαΐου, δηλαδή μια εβδομάδα αργότερα.
Σημειώνεται ότι η εστίαση έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, αφού τα μαγαζιά συμπληρώνουν πέντε συνεχόμενους μήνες κλειστά και μάλιστα πανελλαδικώς.