Χθες έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Αθήνα. Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ήταν η πρώτη πολίτης της χώρας που εμβολιάστηκε. Ακολούθησε, ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και στην συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Σήμερα θα εμβολιαστεί και ο Αλέξης Τσίπρας ενώ θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Φώφη Γεννηματά. Επίσης, σήμερα τα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψουν και σε άλλες περιοχές για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η πλατφόρμα για ραντεβού, για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, θα ανοίξει το 2ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Ενημερώνονται μέσα στην εβδομάδα οι Κυκλάδες
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα ενημερωθεί τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όσο και οι υπόλοιπες μονάδες υγείας του νομού για την ακριβή ημερομηνία την οποία θα φτάσουν τα εμβόλια στις Κυκλάδες προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα, δηλαδή στις αρχές του νέου έτους.
Προτεραιότητα θα έχει το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό το οποίο εργάζεται στις μονάδες υγείας των νησιών, καθώς και οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού με πρώτους αυτούς οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Η διαδικασία των ραντεβού
Με χαρτί ή κωδικό θα πηγαίνουν οι πολίτες να εμβολιαστούν σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πιερρακάκης έδωσε λεπτομέρειες για την διαδικασία των εμβολιασμών.
«Όταν θα πηγαίνει ο πολίτης στο φαρμακείο για να κλείσει το ραντεβού, θα τυπώνει ο φαρμακοποιός ένα χαρτί, το οποίο θα πρέπει να το επιδεικνύεις στο κέντρο για λόγους ακρίβειας. Θέλουμε να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο πόσοι εμβολιάζονται και θέλουμε να μπορούμε να ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα παρατηρηθούν. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί να υπάρχει ένα αποδεικτικό για τον πολίτη ότι εμβολιάστηκε. Βέβαια το πού θα χρησιμοποιείται αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό ερώτημα, γιατί υπάρχουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα τα απαντήσει η Ε.Ε», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.
«Στην αρχή πάμε στοχευμένα. Ξεκινάμε από τους υγειονομικούς, τα γηροκομεία, από τις ευρύτερα προνοιακές δομές. Στην πορεία περνάμε στη δεύτερη φάση που είναι πολύ μεγάλη και θα σπάσει σε κομμάτια. Αφορά όλους τους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών, αλλά και τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κίνδυνο αν νοσήσουν από Covid. Αυτή τη φάση θα διαρκέσει κάποιους μήνες, ανάλογα με το πώς θα έρχονται τα εμβόλια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί θα κλείνει εξαρχής δύο ραντεβού και όχι ένα, δεδομένου ότι τα εμβόλια είναι δύο δόσεων.
«Ο κόσμος θα ενημερωθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Καταρχάς θα γίνεται από τα ΜΜΕ, όπου η Επιτροπή θα λέει ποια κατηγορία πολιτών πρέπει να εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, θα λαμβάνουν κι ένα μήνυμα με προτεινόμενα ραντεβού και μετά από αυτό οι πολίτες που δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούν να πάνε στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ, τα οποία για αυτό το σκοπό, θα ανοίξουν για να κλείσουν τα ραντεβού τους», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.