Στο εκλογικό σύστημα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τις Δημοτικές Εκλογές του 2023, αναφέρθηκε, για μια ακόμη φορά, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συνεδριακής διαδικασίας της ΚΕΔΕ για τους Δήμους του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή.
Το αποτυχημένο και επικίνδυνο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής του 2019 δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία πολλών Δήμων και η ανάγκη θεσμικών μεταβολών θεωρείται επιβεβλημένη.
Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε περισσότερο δύο πράγματα: Πρώτον επαναφέρεται η πλειοψηφία του δημάρχου που κερδίζει τις εκλογές ούτως ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στις προηγούμενες εκλογές εξαιτίας της απλής αναλογικής με τις δημοτικές αρχές μειοψηφίας και την αδυναμία κυβερνησιμότητας.
Να επισημάνω ότι πάμε σε μια επαναφορά της πλειοψηφίας του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα αντίστοιχο μοντέλο με αυτό που ίσχυε τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, νομίζω μεταπολιτευτικά ίσχυε συνεχώς, υπήρχε πλειοψηφία του Δημάρχου, αν δεν κάνω λάθος. Άρα λοιπόν, επανερχόμαστε σε ένα τέτοιο σύστημα», είπε ο κ. Λιβάνιος.
Δεύτερον: Σοβαρές αλλαγές θα προκύψουν στην εκλογή των οργάνων των Κοινοτήτων, καθώς ο Υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι «τουλάχιστον για τις μεγάλες Δημοτικές Κοινότητες» καταργείται η ξεχωριστή κάλπη και οι υποψήφιοι εντάσσονται στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων.
Από τα λεγόμενά του, όμως, προέκυψε ότι ακόμα εξετάζεται το πληθυσμιακό όριο, όπως επίσης υπό επεξεργασία είναι ο ακριβής τρόπος εκλογής στις Κοινότητες που δεν θα θεωρηθούν «μεγάλες».
Πιθανολογείται ότι στην κατηγορία των μεγάλων Κοινοτήτων θα συμπεριληφθούν αυτές άνω των 1000 κατοίκων. Αντίθετα, ενδέχεται να μην υπάρξουν αλλαγές σε Κοινότητες με μικρότερο πληθυσμό.
Επίσης, παγιώνεται εκ νέου η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών σταθερά τον μήνα Οκτώβριο και αποδέσμευσή τους από τις ευρωεκλογές. Επιπλέον, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα νέο εξειδικευμένο θεσμικό όργανο των λεγόμενων αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας, που θα έχουν τον έλεγχο νομιμότητας των ΟΤΑ αντί για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όπως ισχύει σήμερα.