Του Σπύρου Δημητρέλη
Ωσάν ευαγγέλιο τήρησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις νομοθετικές προβλέψεις και τις συμφωνίες με τους δανειστές που προβλέπουν περικοπή των συντάξεων από το νέο έτος.
Γνωρίζοντας ότι η υιοθέτηση μιας διαφορετικής στάσης –ειδικά μετά το πικρό επεισόδιο με τον μειωμένο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου- θα προκαλούσε μια πρώτης τάξεως κρίση με τους δανειστές και τις αγορές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εξέδωσε την καθιερωμένη αυτήν την εποχή εγκύκλιο οδηγιών για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού σεβόμενος όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ψηφίσει η κυβέρνηση. Και ειδικά την κυριότερη από αυτές, την περικοπή των συντάξεων από το νέο έτος.
Σύμφωνα με αυτήν την πικρή για περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους λεπτομέρεια της εγκυκλίου για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού που πρώτο έφερε στην επιφάνεια το Capital.gr χθες το απόγευμα, το ανώτατο όριο συνολικής δαπάνης για συντάξεις ορίστηκε ακριβώς στο όριο που προβλέπει και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλαδή στα 25,4 δισ. ευρώ.
Το όριο αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τη φετινή πρόβλεψη κατά 3,2 δισ. ευρώ καθώς προβλέπεται η μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς για 1,2 εκατ. συνταξιούχους.
Προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο υποστηρίζεται ότι οι συντάξεις τελικά δεν πρόκειται να μειωθούν, σε επίσημα έγγραφα και εγκυκλίους της δημόσιας διοίκησης προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι μειώσεις θα γίνουν κανονικά και στην -ψηφισμένη- ώρα τους.
Tο σίγουρο είναι ότι μια αποτύπωση των –έστω προεκλογικών- προθέσεων της κυβέρνησης για τη μη μείωση των συντάξεων σε ένα επίσημο έγγραφο, όπως είναι αυτό της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, θα έβαζε φωτιές στις σχέσεις Αθήνας με δανειστές και αγορές, ειδικά τώρα που ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζει τις επόμενες εξόδους του στις χρηματαγορές για την πώληση κρατικών ομολόγων.
Σίγουρο είναι, επίσης, ότι ακόμη και αν η κυβερνητική πρόθεση για μη μείωση των συντάξεων αποτυπωθεί στο προσχέδιο και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, οι πιθανότητες να επαληθευτεί μια τέτοια πρόβλεψη είναι περιορισμένες έως μηδενικές.
Η απλή σκέψη που κάνουν γνώστες των διαπραγματευτικών δεδομένων του καιρού των μνημονίων ότι αν για ένα πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά που στοιχίζει μόλις 28 εκατ. ευρώ προκλήθηκε ζήτημα που οδήγησε στο πάγωμα της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος, στην περίπτωση παγώματος των μειώσεων στις συντάξεις που κοστίζει 1,8 δισ. ευρώ θα προκληθεί… πυρηνικός χειμώνας στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές και τις αγορές.
capital.gr