Η «Φάμπρικα» είναι ένα εμβληματικό τρίγωνο της χώρας της Μυκόνου. Από εκεί ξεκινούν οι βόλτες για το ηλιοβασίλεμα στους ανεμόμυλους και στη Μικρή Βενετία και εκεί καταλήγουν τα ολονύχτια γλέντια από τα σοκάκια του νησιού. Από εκεί ξεκινούν και τα μεγάλα «deal» των ναρκωτικών που καταλήγουν σε πελάτες είτε φημισμένων μπαρ είτε πολυτελών διαμερισμάτων. Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι πως μαζί με τον πλούτο στο «νησί των ανέμων» διακινούνται ναρκωτικά όλων των ειδών, κυρίως κοκαΐνη.
Το «απόστημα» της διακίνησης άρχισε να σπάει το φετινό καλοκαίρι. Η Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο της Μυκόνου, από τον Ιούνιο ακόμη και παρά την περιορισμένη κίνηση λόγω κορονοϊού, κατάφερε τρία μεγάλα «χτυπήματα» στους εμπόρους του θανάτου. Και ένα τέταρτο στη γειτονική Σαντορίνη, όπου επίσης υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα διακίνησης. «Είναι μύθος ότι οι ντόπιοι και οι επιχειρηματίες κάνουν τα στραβά μάτια. Όλοι θέλουν να φύγουν τα ναρκωτικά από το νησί, ξέρουν ότι δημιουργούνται προβλήματα», έλεγε στο «Π» στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει τις συγκεκριμένες υποθέσεις.
Όλα ξεκίνησαν από την επιχείρηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Η πληροφορία είχε φτάσει νωρίτερα και άνδρες του Λιμενικού έκαναν στοχευμένους ελέγχους στην έξοδο του καραβιού. Η άφιξη ενός 28χρονου Αλβανού κινητοποίησε τα μέλη της Δίωξης του Λιμεναρχείου. Με τη βοήθεια του εκπαιδευμένου σκύλου στον εντοπισμό ναρκωτικών, βρέθηκε 1,3 κιλά κοκαΐνης μέσα στην κονσόλα ενός playstation. Η πρώτη κίνηση είχε γίνει.
«Η Μύκονος είναι δικιά τους», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της Δίωξης Ναρκωτικών που παρακολουθεί τα «deal» του θανάτου που γίνονται στο πιο διάσημο νησί του κόσμου. Εξηγεί πως οι έμποροι ναρκωτικών που είναι εγκατεστημένοι τον χειμώνα στην Αθήνα έχουν αναλάβει τη διακίνηση στους επισκέπτες της Μυκόνου και μένουν στο νησί όλη την τουριστική περίοδο. Και εισπράττουν τεράστια χρηματικά ποσά. «Στη Μύκονο, όπως και στη Σαντορίνη, διακινούνται μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης. Γίνεται χαμός, όμως όλοι θέλουν να καθαρίσουν τα νησιά και να μείνει ο καθαρός τουρισμός, που είναι ούτως ή άλλως ποιοτικός», τόνιζαν στο «Π» πρόσωπα που γνωρίζουν.
Ανέλαβε η συμπρωτεύουσα
Το δεύτερο βήμα έγινε ύστερα από πληροφόρηση των μελών της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης. Μέλη του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων έφτασαν στο νησί και σε συνεργασία με το δραστήριο Τμήμα της Δίωξης Ναρκωτικών του τοπικού Λιμενικού συνέλαβαν στις 30 Ιουλίου έναν 40χρονο Αλβανό που θεωρείται ένας εκ των «εγκεφάλων» διακίνησης ποσοτήτων κοκαΐνης στο νησί. Μαζί του συνελήφθησαν και άλλοι τέσσερις ομοεθνείς του που κατηγορούνται κατά περίπτωση για διακίνηση, καθώς οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα σε ηλεκτρική κουζίνα ποσότητα 733 γραμμαρίων κοκαΐνης σε τρία δέματα.
Οι έμποροι ναρκωτικών τοποθέτησαν εκεί τα τρία δέματα, με στόχο από τα μονωτικά υλικά της ηλεκτρικής κουζίνας να μην εντοπίζονται από εκπαιδευμένους σκύλους ή να μην κινούν υποψίες για τη μεταφορά των ποσοτήτων ναρκωτικών. Στην κατοχή του 40χρονου βρέθηκαν όμως δύο μπλοκ ιδιόχειρων σημειώσεων που φαίνεται ότι αφορούσαν δοσοληψίες μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών στο νησί.
Τα «χτυπήματα» της Δίωξης δεν σταμάτησαν εκεί. Ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα και τρίτη έφοδος της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, με έρευνες σε συνεργασία με τους λιμενικούς του νησιού. Αυτήν τη φορά, στις 9 Σεπτεμβρίου, βρέθηκαν μπροστά σε ένα σούπερ μάρκετ ναρκωτικών. Συνελήφθησαν ένας 37χρονος Αλβανός ο οποίος σε συνεργασία με έναν 35χρονο Έλληνα είχαν… ανοίξει το «κατάστημα». Ο Αλβανός θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στη διακίνηση όλων των ειδών ναρκωτικών στο νησί και γνωστός μεταξύ αρκετών θαμώνων διάσημων μπαρ. Στο σπίτι του, όπως και στο σπίτι του 35χρονου Έλληνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα είδη ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί την περίοδο εκείνη, βρέθηκαν 585 γραμμάρια κοκαΐνη, 432 γραμμάρια MDMA, δηλαδή του ναρκωτικού των πάρτι και βασικού συστατικού του ecstasy. Επίσης κατασχέθηκαν 8,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 166 γραμμάρια κεταμίνης, αλλά και 61 γραμμάρια TUCIBI, του κατασταλτικού φαρμάκου της «υψηλής κοινωνίας». Ακόμη βρέθηκαν 1.394 χάπια ecstasy, 62 γραμμάρια τρίμματος ναρκωτικού χαπιού, ενώ οι πωλήσεις γίνονταν είτε με ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας –κατέσχεσαν τέσσερις οι αστυνομικοί– είτε με δοσομετρητή που επίσης βρέθηκε. Στην κατοχή του αλλοδαπού κατασχέθηκε το ποσό των 180.000 ευρώ, που δείχνει ότι οι πωλήσεις ήταν αυξημένες παρά τη μειωμένη φετινή κίνηση στο νησί.
Η Σαντορίνη και τα… κότερα
Ο κύκλος των ερευνών αυτής της περιόδου ολοκληρώθηκε προ ημερών με τη σύλληψη τριών νεαρών, δύο αντρών και μίας γυναίκας, στη Σαντορίνη, πάλι από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και τους λιμενικούς της Μυκόνου, σε συνεργασία με τους αστυνομικούς του Τμήματος Θήρας. Στην κατοχή τους βρήκαν ένα δέμα με σχεδόν 100 γραμμάρια κοκαΐνης που είχαν κρύψει μέσα σε κασετίνα με μάρκες καζίνου. Πιστεύεται από τις διωκτικές αρχές ότι τα ναρκωτικά, που κατηγορείται ότι παρέλαβε ο 29χρονος συλληφθείς, προορίζονταν για παρέα που σκόπευε να ανοίξει καρέ με χρήματα σε βίλα του νησιού. Οι έρευνες έφτασαν σε 30χρονο, ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος της συγκεκριμένης διακίνησης, και σε μία κοπέλα. Κατασχέθηκαν ακόμη 10,6 γραμμάρια κοκαΐνης, 5 γραμμάρια χασίς και ποσό 6.600 ευρώ προερχόμενα από εμπόριο ναρκωτικών, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία.
Τα δύο συγκεκριμένα νησιά, ειδικά όμως η Μύκονος, έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές και μάλιστα με συλλήψεις προσώπων που έχουν… επιφάνεια και είναι διάσημα. Πολυσυζητημένες είναι οι συλλήψεις που έγιναν σε κότερα τα οποία μπάρκαραν στις μαρίνες της Μυκόνου ή κοντά σε διάσημες παραλίες γεμάτες με μοντέλα και γνωστά ονόματα της παγκόσμιας σόουμπιζ.
Πρόσφατα μάλιστα η αγγλική εφημερίδα «Sun», με αφορμή τη σύλληψη του διεθνούς φήμης Βρετανού ποδοσφαιριστή Χάρι Μαγκουάιρ για συμπλοκή με αστυνομικούς, αναφέρθηκαν στη δράση κακοποιών στοιχείων στο νησί, ειδικά από την Αλβανία. Παρ’ ότι όπως προέκυψε από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο Βρετανός άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχε καμία αντιπαράθεση με Αλβανούς κακοποιούς, που, όπως έλεγε, ήθελαν να δώσουν στην αδερφή του το ναρκωτικό του βιασμού, αλλά ήταν αποκυήματα της φαντασίας του για να δικαιολογήσει τη στάση του, ωστόσο η πραγματικότητα για τους κακοποιούς από τη γειτονική χώρα και τη δράση τους στη Μύκονο είναι μία πραγματικότητα. Από την άλλη βέβαια, στο νησί ζουν εκατοντάδες Αλβανοί μετανάστες που απασχολούνται ως εργάτες σε βίλες πλουσίων, και μάλιστα παραμένουν όλο το χρόνο στο «νησί των ανέμων» και στη Σαντορίνη, ως φύλακες των περιουσιών.
«Δεν είναι μόνον η Μύκονος όπου δραστηριοποιούνται. Έχει φανεί ότι οι Αλβανοί που ασχολούνται με τα ναρκωτικά έχουν απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Από την καλλιέργεια χασίς στη δυτική Ελλάδα, στη διακίνηση από τα περάσματα των συνόρων και στην εισαγωγή ηρωίνης από την Τουρκία, μέχρι τη διακίνηση ποσοτήτων εκεί, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη», εξηγούσε αστυνομικός που έχει υπηρετήσει στη Δίωξη Ναρκωτικών. «Με λίγα λόγια είναι παντού», κατέληξε.
paraskinio.gr