Ειδικότερα, κοινή συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, στις 16:00, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.
Στη συνέντευξη θα παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τα σενάρια για την ημερομηνία
Παρότι οι πιθανότητες «δείχνουν» στη δεύτερη ημερομηνία, σενάριο που άφησε άλλωστε και ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΣτέλιοςΠέτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το Σαββατοκύριακο, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, 1η Σεπτεμβρίου.
«Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη 1η του μήνα, αν θα έχουμε αυτή την παράταση. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση. Αν υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες θα μείνουμε στο δεδομένο της 7ης Σεπτεμβρίου. Αλλά περιμένουμε πάντα την εισήγηση των ειδικών μέχρι τις 31 Αυγούστου προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας την 1η Σεπτεμβρίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου έδειξαν μια πρώτη τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, κάτι που έκανε τους ειδικούς να αναθαρρήσουν -έστω και παροδικά.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως το Σαββατοκύριακο γίνονται λιγότερα τεστ από τις καθημερινές.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως εάν συνεχιστεί αυτή η τάση τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν την 7η Σεπτεμβρίου.
Μαγιορκίνης: Θα έκλινα προς 14 Σεπτεμβρίου
Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7 φαίνεται πως είναι ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ τη Δευτέρα.
«Το σημείο – κλειδί για το άνοιγμα των σχολείων είναι η επιδημιολογική εικόνα γενικά» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει όλο το τελευταίο δεκαπενθήμερο αυξημένη επιδημιολογική εικόνα… Εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία και σήμερα θα ακουστούν όλες οι απόψεις».
«Χωρίς μάσκα τη βάψαμε»
Πάντως νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος είχε δηλώσει ότι «είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου».
«Αν θα εντοπίζεται κρούσμα θα κλείνει το τμήμα όχι το σχολείο» πρόσθεσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής τόνισε ότι παρουσιάζεται μεγάλη διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα λόγω χαλαρότητας, ενώ πρότεινε όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γενικά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.
Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας ο κ. Γώγος τόνισε:
«Χωρίς μάσκα τη βάψαμε».
Και εκτίμησε ότι αν η τάση αποκλιμάκωσηςτων κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, για το άνοιγμα των σχολείωνμίλησε σήμερα και ο Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, ΝικόλαοςΣύψας.
Υποστήριξε πως πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς για δύο λόγους.
Αφενός, διότι σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων και δεύτερου κύματος του ιού, πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνει διακοπή των μαθημάτων το χειμώνα και αφετέρου γιατί οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους, αφού θα έχει προηγηθεί μια εβδομάδα καραντίνας. Υποστήριξε πως σε περίπτωση δεύτερου κύματος, πρώτα θα κλείσουν οι λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες και τελευταία τα σχολεία.
Σημείωσε επίσης, πως το κλείσιμο των σχολείων το Μάρτιο έγινε γιατί δεν ήταν γνωστή η συμπεριφορά του ιού.
Ωστόσο, πλέον, «ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εκείνη η ομάδα που προσβάλλεται και μεταδίδει τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα τμήμα, τότε θα γίνει απολύμανση, ιχνηλάτηση, τεστ και κλείσιμο του τμήματος και όχι του σχολείου. Για την τηλεκπαίδευση, υποστήριξε πως δεν είναι προτεραιότητα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω παθήσεων και θα αποτελέσει καταφύγιο σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία.
Μίλησε ακόμα για τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη, λέγοντας πως «όσο λιγότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο ασφαλείς είναι οι τάξεις».