Αναστάτωση επικρατεί στους Βρετανούς τουρίστες που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα καθώς την Κυριακή δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο εκφράζουν φόβους πως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα συμπεριλάβει τη χώρα μας στην «κόκκινη λίστα» των χωρών με αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και επομένως, όσοι Βρετανοί επιλέγουν να κάνουν σε
αυτές τις χώρες τις διακοπές τους θα μπαίνουν σεκαραντίνα 14 ημερών κατά την επιστροφή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης, ο δείκτης μετάδοσης της νόσου Covid – 19 στην Ελλάδα τετραπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες με 20 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 άτομα ενώ η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, την αύξηση των κρουσμάτων σε Δανία, Τσεχία, Ελβετία και Κροατία.
Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπςέχει δηλώσει πως στην «κόκκινη λίστα» των χωρών που θα επιβάλλεται καραντίνα δύο εβδομάδων στους Βρετανούς τουρίστες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα μπαίνουν οι χώρες οι οποίες ξεπερνούν τα 20 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πολίτες. Στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί 21.1 κρούσματα ανά 100.000, στη Βρετανία 18.6, στη Γερμανία 16.3, στην Ισπανία 115.7 και στη Γαλλία 41.2. Η Ισπανία, ήδη, από τα τέλη Ιουλίου έχει μπει στην «κόκκινη λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης και όσοι Βρετανοί τουρίστες επιστρέφουν από τις διακοπές τους στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό δύο εβδομάδων.
Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος της Κυριακής, παράγοντες του τουρισμού στη χώρα δήλωσαν πως «είναι αναπόφευκτο να προστεθούν ακόμα περισσότερες χώρες στην αποκαλούμενη κόκκινη λίστα της κυβέρνησης».
Μόλις το Σάββατο 160.000 Βρετανοί τουρίστεςπου έκαναν τις διακοπές τους σε Γαλλία, Μάλτα και Ολλανδία, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη χώρα τους εσπευσμένα και με κάθε μέσον, πληρώνοντας σε υψηλότερες τιμές τα αεροπορικά εισιτήρια καθώς η ζήτηση αυξήθηκε, μετά το τελεσίγραφο της Ντάουνινγκ Στριτ πως όσοι Βρετανοί επιστρέφουν από αυτές αργότερα από τις 4 τα χαράματα του Σαββάτου θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο της Κυριακής που αφορούν την Ελλάδα σημειώνουν πως από την Παρασκευή, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρας μας,επιβλήθηκαν νέα μέτρα, όπως το όριο 50 ατόμων σε δημόσιες συναθροίσεις ενώ τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα κλείνουν τα μεσάνυχτα σε Αθήνα, Μύκονο, Κρήτη, Πάρο, Ρόδο και Ζάκυνθο.
Εκπρόσωπος βρετανικής κυβέρνησης: «Η δημόσια υγεία παραμένει πρώτη προτεραιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο»
Επίσης, ο βρετανικός Τύπος δεν παραλείπει να αναφέρει πως η Ελλάδα, όπου μέχρι σήμερα 226 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο Covid – 19, αρχικά εθεωρείτο ένας ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες, όμως, τα κρούσματα της νόσου αυξήθηκαν μετά το άνοιγμα των συνόρων της στους Βρετανούς στα μέσα Ιουλίου, μία κίνηση που έγινε για να τονώσει η χώρα την οικονομία της.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε για το θέμα: «Η δημόσια υγεία παραμένει πρώτη προτεραιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε αλλαγές στη λίστα ανάλογα με τις ανάγκες».
Η βρετανική Sun κάνει αναφορά στον Έλληνα επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη και στη συνέντευξή που παραχώρησε στον Guardian αυτή την εβδομάδα. «Μπορούμε να πούμε πως η Ελλάδα έχει επίσημα μπει σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυτό είναι το σημείο όπου θα μπορούσαμε να κερδίσουμε ή να χάσουμε τη μάχη», δήλωσε ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Telegraph της Κυριακής, με τίτλο: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να προστεθεί στην κόκκινη λίστα καθώς τα κρούσματα αυξάνονται», αναφέρεται στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και στα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Παρασκευή. Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις ιδιοκτήτη μπαρ της Μυκόνου, ο οποίος διαμαρτύρεται για το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στο Νησί των Ανέμων τα μεσάνυχτα.