ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ 49ΧΡΟΝΗΣ ΗΜΕΔΑΠΗΣ «ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΑΣ ΖΩΩΝ» ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΖΩΩΝ» ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΥΖΩΙΑΣ.
Προ ολίγων ημερών το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αιγαίου κήρυξε ένοχη την 49χρονη ημεδαπή κάτοικο Μυκόνου, για παραβίαση του Ν. 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων, επικυρώνοντας την καταδικαστική απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου της Σύρου και επέβαλε στην κατηγορούμενη πολυετή φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.
Η 49χρονη κρίθηκε ένοχη διότι διατηρούσε παράνομο «καταφύγιο» στην περιοχή Μορόεργο Μυκόνου, στο οποίο είχε συγκεντρώσει 67 σκυλιά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, μη τηρώντας τους στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας αυτών ώστε να μην πονούν και υποφέρουν, μη ενεργώντας με σεβασμό στην ύπαρξη τους.
Ειδικότερα κανένα σκυλί δεν είχε εμβολιαστεί, ούτε έφερε ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ), ούτε υπήρχαν αρχεία αποπαρασιτώσεων και αρχεία απολυμάνσεων. Τα σκυλιά διαβίωναν αλυσοδεμένα, σε πολύ κακές συνθήκες, χωρίς ιατρική περίθαλψη, σε καθεστώς απίσχνασης (σκελετωμένα) χωρίς παροχή νερού και τροφής και υπό ελλιπέστατα προστατευτικά μέτρα για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (χωρίς σκίαστρα-σκέπαστρα για κάλυψη από τον ήλιο και την βροχή).
Ο τερματισμός της παράνομης και αδιανόητης αυτής δραστηριότητας της 49χρονης «συλλέκτριας», επιτεύχθηκε μετά την άμεση κινητοποίηση της «ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ» και της Πρόεδρου της κας Graham Sharon, του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, του Δήμου Μυκόνου και τοπικών κτηνιάτρων. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η «ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΜΥΚΟΝΟΥ» παρεστάθη στη δίκη ως πολιτική ενάγουσα και υποστήριξε επιτυχώς στο δικαστήριο τις κατηγορίες, συμβάλλοντας σημαντικά στην δίκαιη καταδίκη της 49χρονης συλλέκτριας.
Η δικηγορική εταιρεία ΚΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, εκπροσώπησε επιτυχώς την πολιτικώς ενάγουσα ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΜΥΚΟΝΟΥ και στους δυο βαθμούς δικαιοδοσίας.
Ο δικηγόρος της ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ Κωνσταντίνος Α. Καλλίας δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό που ο νομοθέτης πρόσφατα παραχώρησε την δικονομική δυνατότητα στις κατά τόπους Φιλοζωικές Οργανώσεις να μπορούν να παρίστανται στα ποινικά δικαστήρια εκπρόσωποντας κατ´ ουσίαν τα δεσποζόμενα κακοποιημένα ζώα που δεν έχουν φωνή, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα ζώα διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη και κυρίως την εγγενή ικανότητα να χαίρονται και να πονούν, διευρύνωντας έτσι την ηθική και νομική μας μέριμνα για την αναγνώριση των εύλογων «δικαιωμάτων» αυτών των ζώων.