Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ συμμετέχει στην Εναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «HYDROUSA».
Η συνάντηση πραγματοποιείται την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και διοργανώνεται από Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα HYDROUSA εντάσσεται στο πρόγραμμα Ορίζοντα 2020 το οποίο αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έρευνα και Ανάπτυξη. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δήμος Μυκόνου συμμετέχει ως εταίρος του προγράμματος. Συνολικά συμμετέχουν 27 φορείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 12.000.000,00 Ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά προγράμματα.
Το πρόγραμμα HYDROUSA στοχεύει στην ανάπτυξη, τη βελτιστοποίηση και την επίδειξη καινοτόμων και αποδοτικών συστημάτων χαμηλού κόστους για τη διαχείριση μη συμβατικών τύπων νερού σε Μεσογειακές περιοχές. Αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση των λυμάτων, του βρόχινου νερού, των υπογείων υδάτων, του θαλάσσιου νερού ακόμη και της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Η επεξεργασία τους έχει ως στόχο την αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων των περιοχών της Μεσογείου οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας, αλλά και της ανάκτησης πολύτιμων υλικών και ενέργειας από τα υγρά απόβλητα. Η χρήση καλής ποιότητας μη συμβατικών τύπων νερού θα αυξήσει τη γεωργική παραγωγή και θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα των περιοχών της Μεσογείου που πλήττονται από λειψυδρία. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος HYDROUSA θα εφαρμοστούν 13 καινοτομίες, με έξι διαφορετικά επιδεικτικά συστήματα, σε τρία Ελληνικά νησιά (Λέσβο, Μύκονο και Τήνο).
Στο Δήμο Μυκόνου θα εφαρμοσθούν δύο καινοτόμα συστήματα ανάκτησης βρόχινου νερού και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα καθώς και άρδευσης καλλιεργειών. Όλα τα συστήματα πρόκειται να επιτύχουν ένα υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης, παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, μέσω της ενσωμάτωσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ICT). Πιο συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλοι αισθητήρες για την παρακολούθηση και τον έλεγχο κάθε κύκλου νερού, με σκοπό την εξοικονόμηση νερού.
Επιπρόσθετα, κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος θα λάβουν χώρα δραστηριότητες διάδοσης του έργου, οι οποίες θα απευθύνονται στους ενδιαφερόμενους και θα περιλαμβάνουν σεμινάρια, διαδραστικά εργαστήρια, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης, θερινά σχολεία και σημεία πληροφόρησης πολιτών.