ΤΟΠΙΚΑ

Η «μαύρη λίστα» του τουρισμού – Αυτές είναι οι 34 χώρες υψηλού κινδύνου μετάδοσης

Η «μαύρη λίστα» του τουρισμού – Αυτές είναι οι 34 χώρες υψηλού κινδύνου μετάδοσης

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), επίσημο όργανο της ΕΕ, δημοσιοποίησε τη «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων που βρίσκονται σε 34 χώρες υψηλής μετάδοσης του κορωνοϊού. Η λίστα θα αποτελεί οδηγό για τις πτήσεις και τον τουρισμό, δημιουργήθηκε με βάση τα επιστημονικά δεδομένα του ΠΟΥ, του ECDC και άλλων ινστιτούτων υγείας.

Αναλυτικά στον πίνακα οι πόλεις/αεροδρόμια που ο EASA θεωρεί ως επικίνδυνες αφετηρίες.


Επιπλέον ο EASA έδωσε στη δημοσιότητα τον δικό του οδηγό για τις πτήσεις. Τα βασικότερα σημεία είναι τα εξής:

Οι επιβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν τους κανονισμούς ασφαλείας, να τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου στα αεροδρόμια. Πρέπει να γίνεται σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους επιβάτες και τα άτομα που βρίσκονται εντός αεροσκάφους. Οι επιβάτες πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάζουν οι μάσκες μετά από 4 ώρες.

Να μην ξεχνούν: υγιεινή χεριών, να βήχουν ή να φταρνίζονται καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο ή στο εσωτερικό του αγκώνα, να περιορίσουν τις επαφές με επιφάνειες στο αεροδρόμιο και το αεροσκάφος.

Για το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με επιβάτες: Να φορά μάσκα, γάντια και τις στολές τους. Οι στολές πρέπει να αλλάζονται καθημερινά. Ασπίδες προσώπου για όσους κάνουν σωματικούς ελέγχους.

Ηχητικά/οπτικά μηνύματα προς επιβάτες ώστε να συμμορφώνονται με τα μέτρα. Για όσους δεν συμμορφώνονται θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στο αεροδρόμιο, στην καμπίνα του αεροσκάφους. Αν η παράβαση συμβεί κατά τη διάρκεια της πτήσεις θα πρέπει να ακολουθείται το πρωτόκολλο για τους ανυπάκουους επιβάτες.

Πριν την άφιξη στο αεροδρόμιο

Σύμφωνα με τον ΕASA, οι αερομεταφορείς και οι διαχειριστές αεροδρομίων πρέπει να ενημερώνουν τους μελλοντικούς επιβάτες ότι αν έχουν συμπτώματα κορωνοϊού δεν θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν. Συμπτωματικοί επιβάτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να μην εμφανίζονται στο αεροδρόμιο και να έχουν τη δυνατότητα ακύρωσης/αλλαγής εισιτηρίου ακόμα και 6 ώρες προ της πτήσης, με ένα έγγραφο από γιατρό.

Ο οδηγός του EASA περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για καθαρισμούς και απολυμάνσεις: Προσοχή στα σημεία που αγγίζουν περισσότεροι επιβάτες, φυσικός αερισμός των χώρων των αεροδρομίων, σωστή χρήση των κλιματιστικών (ώστε να ανανεώνεται ο αέρας) κ.λπ

Θερμομετρήσεις στα αεροδρόμια: Να γίνονται έλεγχοι σε επιβάτες που αναχωρούν αμέσως μετά την είσοδό τους στο αεροδρόμιο. Οσοι έχουν θερμοκρασία μεγαλύτερη των 38 βαθμών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η θερμομέτρηση. Αν επιβεβαιωθεί ο πυρετός τότε θα πρέπει να οδηγούνται σε άλλο θάλαμο, δίχως να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα.

«Δήλωση κορονοϊού»

Οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν μια δήλωση σχετικά με τον κορωνοϊό προ του check in. Οι αερομεταφορείς πρέπει να ενημερώνουν τους επιβάτες ότι θα έχουν συνέπειες αν κάνουν ψευδή δήλωση και πως πιθανώς δεν θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν.

Check-in και επιβίβαση

Οι επιβάτες πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το self check-in (σ.σ. μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων κ.λπ) και να έχουν λιγότερες χειραποσκευές τους για να περιορίζονται οι κινήσεις εντός της καμπίνας.

Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στο σημείο του check-in

Οι αρμόδιοι πρέπει να ενημερώνουν τους επιβάτες ότι οφείλουν να έχουν αριθμό μασκών που θα καλύψει όλο το ταξίδι τους. Σε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγούνται μάσκες στους επιβάτες.

 

Κατά τη διάρκεια της πτήσης

Οι καμπίνες των αεροσκαφών πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά

Να αποφεύγονται οι ουρές (στις τουαλέτες κ.λπ)

Να μη γίνονται πωλήσεις Duty-Free προϊόντων

Ο EASA επισημαίνει στις αεροπορικές ότι ενισχυμένα φίλτρα HEPA έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά.

Oι αερομεταφορείς (αεροπορικές εταιρείς) πρέπει να δίνουν σαφείς οδηγίες:

-για την υγιεινή χεριών, κυρίως προ του φαγητού ή του αναψυκτικού/ποτού και της χρήσης τουαλέτας,

-για τη σωστή χρήση των μασκών,

-για το πώς πρέπει να βήχουν/φτερνίζονται (σε χαρτί ή στον αγκώνα),

-για το πώς να αποφεύγουν την επαφή με επιφάνειες της καμπίνας του αεροσκάφους καιγια τις περιορισμένες υπηρεσίες (σέρβις) κατά τη διάρκεια της πτήσης

Ο ΕASA σημειώνει ότι αν ένας επιβάτης εμφανίσει συμπτώματα πρέπει να διασφαλιστεί ότι φορά μάσκα και να αντικαθίσταται όταν υγραίνεται. Ο επιβάτης πρέπει να απομονώνεται (π.χ. να αφήνονται έστω δυο σειρές κενές, να τοποθετείται στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, στη θέση με παράθυρο). Οσοι ήταν κοντά (σε απόσταση δυο θέσεων) θα πρέπει να θεωρούνται στενές επαφές και να εξετάζονται κατά την είσοδο στη χώρα άφιξης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.