Για να ξεκινήσουν τα ταξίδια μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να έχει μειωθεί σημαντικά ή και να έχει σταθεροποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η καμπύλη μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, να υπάρχουν ταυτόχρονα επαρκείς υποδομές υγείας (νοσοκομεία, ΜΕΘ κ.λπ.) για τους τουρίστες, καθώς και επάρκεια τεστ για τον πληθυσμό με αποτελεσματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Αυτός είναι ο νέος χάρτης ταξιδιών που παρουσίασε η Κομισιόν, με στόχο να ενισχυθεί ο τουρισμός των χωρών-μελών, ώστε να γνωρίζουν οι τουρίστες αν στον προορισμό που πρόκειται να ταξιδέψουν είναι ασφαλείς ή όχι.
Επιπλέον καταρτίζεται και ένα σχέδιο B’, στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση κρουσμάτων σε κάποια τουριστική περιοχή της Ευρώπης. Το σχέδιο προβλέπει την προώθηση εφαρμογών στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα για την παρακολούθηση του ιού.
Η Κομισιόν προτείνει ακόμη voucher αποζημίωσης σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης ή της διαμονής.
Παράλληλα, απορρίπτει το αίτημα των κρατών – μελών για ενίσχυση της ρευστότητας των αεροπορικών εταιρειών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαιρέτισε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το πλαίσιο της Κομισιόν για τον τουρισμό, καθώς σε αυτό ενσωματώνονται, όπως υποστήριξε, πολλές από τις προτάσεις της Αθήνας.
«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού. Και αυτός είναι – ένας ακόμη – παράγοντας προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας», τόνισε.