Δεν ήταν μόνο ο χθεσινός “βαρύς” καιρός που έριχνε τη διάθεση των μόνιμων κατοίκων στο νησί των ανέμων. Οι καιρικές συνθήκες ποτέ άλλωστε δεν τους απασχόλησαν ιδιαίτερα, καθώς όπως λένε μετά έρχεται πάντα “καλοσύνη”.
Άλλο είχαν το μυαλό τους. Μέχρι στις αρχές της εβδομάδας, το νησί ζούσε ακόμα μέρες και νύχτες ήσυχες σε ότι αφορά τουλάχιστον την πανδημία. Η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, μιας 69χρονης γυναίκας προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, ανησυχία και φόβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηλικιωμένη ασθενούσε εδώ και δέκα ημέρες. Στα μέσα της εβδομάδας η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Βγήκε θετική στο τέστ για τον κορονοιό και SUPERPUMA ελικόπτερο την μετέφερε σε νοσοκομείο της Αθήνας που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Στο νησί γίνονται έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιους είχε έρθει σε επαφή. Πληροφορίες λένε ότι μπορεί να έχει κολλήσει από συγγενικό της πρόσωπο που ταξίδεψε στην Ιταλία.
Η 69χρονη διέθετε αποθήκη ξυλείας και αυτό αποτέλεσε μια από τις αιτίες για να κλείσουν όλα τα εργοτάξια του νησιού έπειτα από σχετική απόφαση του δημάρχου.
Ο δήμαρχος επιδίωκε άλλωστε να μπει “φρένο” στην οικοδομική δραστηριότητα καθώς εκεί απασχολούνταν στην πλειοψηφία τους εργάτες που δεν κατάγονταν από το νησί και υπήρχε πάντα ο φόβος να παρουσιαστούν κρούσματα του ιού.
Γενικότερα το νησί βιώνει καταστάσεις που δεν έχει ξαναζήσει.
Μυκονιάτες λένε στο “THETOC” ότι παραμένουν κλειδωμένοι στο σπίτι όταν άλλες χρονιές τέτοια περίοδο ήταν έτοιμοι να υποδεχθούν το πρώτο μεγάλο “κύμα” επισκεπτών λόγω των εορτών του Πάσχα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι επισκέπτες που προσγειώθηκαν στο νησί έφτασαν τους 144.426 (αύξηση 17,6%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018
Για φέτος αναμένονταν νέα αύξηση.
“Στην φάση αυτή ετοιμαζόμασταν με τρελούς ρυθμούς καθώς πλησιάζει το Πάσχα” λέει ιδιοκτήτης γραφείου ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.
Η κορύφωση ξεκινούσε από την Μεγάλη Τετάρτη. Στο λιμάνι έμπαιναν καθημερινά τέσσερα “Θηρία” από τον Πειραιά γεμάτα από κόσμο. Το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και των δωματίων άνοιγε για να προσφέρει διαμονή. Το ίδιο οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα μπάρ.
“Τώρα η εικόνα που επικρατεί δεν την έχουμε ζήσει ούτε το Χειμώνα. Ελάχιστοι κυκλοφορούν και ανοικτά παραμένουν μόνο καταστήματα ειδών διατροφής και delivery, αλλά και αυτά σκέφτονται να κλείσουν αφού δεν υπάρχει δουλειά” περιγράφει Μυκονιάτης.
Το Πάσχα έχει χαθεί οριστικά. Κανείς δεν γνωρίζει όμως πότε θα επανέλθει η κανονικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ακυρώσεις και η επιστροφές προκαταβολών στα πολυτελή καταλύματα και στα δωμάτια είναι η νέα καθημερινότητα.
Ντόπιος που γνωρίζει επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό λέει ότι υπάρχουν ακυρώσεις και για το μήνα Ιούλιο.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά κυρίως το άδηλο μέλλον κάνει ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν φέτος τις μονάδες τους.
Και αυτό διότι όπως λένε για να ετοιμαστεί μια τέτοια ξενοδοχειακή μονάδα (και στην Μύκονο υπάρχουν εκατοντάδες) χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και μεροκάματα.
“Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Καθώς ακόμα και αν υπάρξει άρση των περιορισμών, αλλά δεν έχει βρεθεί φάρμακο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για νέα μεμονωμένα κρούσματα. Τι θα συμβεί στην περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στο ξενοδοχείο;” διερωτάται ο συνομιλητής μας
Δεν είναι όμως μόνο ο φόβος του κορονοιού που προκαλεί ανασφάλεια στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Μύκονο. Είναι και η άγνοια για την επόμενη ημέρα. Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος.
Οι Ιταλοί λατρεύουν να έρχονται κάθε χρόνο στην Μύκονο. Θα συμβεί το ίδιο φέτος μετά από τέτοιον εφιάλτη;
Και αν έχουν διάθεση θα υπάρχουν χρήματα αφού οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για τη οικονομική κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα είναι δυσοίωνες.
Στην Μύκονο δεν έχουν σηκώσει “χειρόφρενο” μόνο τα εργοτάξια, αλλά ολόκληρη η οικονομική δραστηριότητα του νησιού που σχετίζεται με το τουριστικό προιόν.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι, (στην πλειοψηφία δεν κατάγονται από την Μύκονο), που ήταν έτοιμοι να έρθουν στο νησί για να πιάσουν δουλειά από το Πάσχα έως το ερχόμενο φθινόπωρο, μένουν τώρα άνεργοι.
Κλειστές όμως θα παραμείνουν, χωρίς κανείς να γνωρίζει πόσο και όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό. Όλες ανεξαιρέτως. Και στην Μύκονο έξι μήνες το χρόνο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα εκείνοι που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο δεν έχουν σχέση με το κύριο προιόν που “παράγει” το νησί.
“Κανόνια” δεν έχουν σκάσει ακόμα, είναι νωρίς. Όμως όλες οι συμφωνίες που είχαν γίνει για την σεζόν έχουν ακυρωθεί και θα υπάρξουν νέες όταν τα σοκάκια γεμίσουν από κόσμο. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φανεί τι άφησε πίσω της αυτή η περίεργη χρονιά.
Όσο για το ποιες είναι οι προβλέψεις; Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν το 2020 χαμένη υπόθεση και ελπίζουν ότι θα ξεκινήσει η ανάκαμψη το Πάσχα του 2021.