Με ασκήσεις επί χάρτου οι ξενοδόχοι προσπαθούν να λύσουν μία δύσκολη άσκηση: Αν θα ανοίξουν τα resort το καλοκαίρι ή όχι.
Οι απόψεις διίστανται. Μεγάλες μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς το πιθανότερο είναι πως δεν θα λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι. Κάποιες άλλες έχουν στο πλάνο τους να λειτουργήσουν, μόλις αρθούν οι περιορισμοί…
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσσιος, λέει πως «η χρονιά οικονομικά είναι χαμένη. Πάμε για το 2021. Η σεζόν φέτος είναι στον αέρα».
Ο τουρισμός είναι «νεκρός» το 2ο τρίμηνο. Ακόμα και αν λειτουργήσουμε από τον Ιούλιο, κερδίσουμε δηλαδή το τρίτο τρίμηνο –που φέρνει και το 55% των τουριστικών εσόδων σε κανονικές συνθήκες-, η πτώση στα έσοδα θα ξεπεράσει το 50%, λένε οι ξενοδόχοι.
Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει σχεδόν 10.000 ξενοδοχεία και σχεδόν 900.000 κρεβάτια, που μπορούν να φιλοξενήσουν 35 εκατομμύρια επισκέπτες. Προς το παρόν δεν λειτουργεί τίποτα.
Είναι άγνωστο πότε θα λήξει η καραντίνα, λένε οι ξενοδόχοι. Στην Κίνα κράτησε 11 βδομάδες. Έστω λοιπόν και μας επιτρέπεται να ανοίξουμε μέσα στον Ιούνιο είναι άγνωστο πόσες αεροπορικές θα «πετάνε», πόσες ακτοπλοϊκές θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους προορισμούς, τι πιέσεις θα υπάρξουν από τους tour operators για μείωση των τιμών. Και, κυρίως, πότε θα μπορούν να ταξιδέψουν π.χ. οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Αμερικανοί. Και υπάρχει φόβος να βγουν ολόκληρες αγορές, σημαντικές για μας, από το πλάνο φέτος. Οπότε αν μία μονάδα δουλεύει αποκλειστικά με Βρετανία και οι Αγγλοι δεν ταξιδέψουν, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει… Τα λειτουργικά έξοδα θα είναι πολλαπλάσια από τα έσοδα.