Τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα συνέπεσαν με την κορύφωση της φετινής αποκριάς.
Έτσι, ο παγκόσμιος ιός με την τρομερή μεταδοτικότητα, σε συνδυασμό με τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων, εντός των οποίων συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτική αναβολή όλων των αποκριάτικων και εορταστικών εκδηλώσεων, διαμορφώνουν περίεργες συνθήκες κι ένα διαφορετικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις Κυκλάδες σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει.
Νησιά με οργανωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπως η Νάξος, η Σύρος, αλλά και η Μύκονος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα μετρήσουν απώλειες στην κίνηση του τριημέρου συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια.
Τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζονται ακυρώσεις σε τουριστικά καταλύματα, ενώ και η κίνηση σε πλοία και αεροπλάνα δε φαίνεται να αγγίζει τα επίπεδα προηγούμενων ετών.
Αρκετοί από τους επισκέπτες οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να περάσουν τριήμερο απόδρασης στα νησιά, άλλαξαν τα πλάνα τους, εξαιτίας της αναβολής των καρναβαλικών δραστηριοτήτων, αλλά και του γενικότερου περιορισμού των μετακινήσεων που προκαλεί ο φόβος των ιώσεων.
Μερίδα του πληθυσμού της χώρας αποφεύγει τις μετακινήσεις με μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς, στα οποία συγκαταλέγονται τόσο τα πλοία όσο και τα αεροπλάνα, με συνέπεια, η κίνηση στα νησιά αυτή την περίοδο να βρίσκεται σε μειωμένα επίπεδα.
Η Σαντορίνη το μεγαλύτερο θύμα του κορωνοϊού
Τις μεγαλύτερες απώλειες από οποιοδήποτε άλλο νησί των Κυκλάδων μετρά η Σαντορίνη. Δεν αναφερόμαστε στο τριήμερο της αποκριάς, αφού η τουριστική σαιζόν στο συγκεκριμένο νησί ξεκινάει από τις αρχές του έτους.
Ήδη η κίνηση του πρώτου διμήνου του 2020 παρουσιάζει μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, ενώ το μπαράζ ακυρώσεων σε κρατήσεις πτήσεων και καταλυμάτων προμηνύει αισθητή πτώση της τουριστικής δραστηριότητας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.
Η αγορά της Κίνας και της Ανατολής, η οποία παραδοσιακά επιλέγει την Σαντορίνη, διατηρείται “παγωμένη” διαμορφώνοντας καθεστώς αβεβαιότητας και αγωνίας για την τουριστική σαιζόν του 2020 στο νησί των Κυκλάδων.